Kurkuma
550 Ft – 1.800 Ft
Konyhakész fűszer aromatartó csomagolásban.
Az kurkuma szép sárga színt ad az ételeknek. Ázsiai, főleg az indiai konyha alapvető fűszere, aromája különleges, kesernyés, erős, szinte csípős, hasonlít a gyömbéréhez, nevezik “sárga gyömbérnek” is.
GLS szállítási díjak (szállítási idő 1-2 munkanap)
Súly(kg) | Utánvét esetén fizetendő | Előre utalás esetén fizetendő |
0-2 kg | 2200 Ft | 1800 Ft |
2-3 kg | 2380 Ft | 1980 Ft |
3-5 kg | 2600 Ft | 2200 Ft |
5-10 kg | 2830 Ft | 2430 Ft |
10-15 kg | 2910 Ft | 2510 Ft |
15-20 kg | 3160 Ft | 2760 Ft |
20-25 kg | 3360 Ft | 2960 Ft |
25-30 kg | 3640 Ft | 3240 Ft |
30-40 kg | 6250 Ft | 5850 Ft |
MPL szállítási díjak (szállítási idő 4-5 munkanap)
Súly(kg) | Utánvét esetén fizetendő | Előre utalás esetén fizetendő |
0-10 kg | 2390 Ft | 1990 Ft |
10 -20 kg | 3390 Ft | 2990 Ft |
20 -40 kg | 6350 Ft | 5990 Ft |
A kurkuma egy méter magasra növő évelő növény sárga virágokkal és sima fényes levelekkel. A gyömbérfélék családjának tagja. Vadon terem Dél-kelet Ázsia erdőségeiben, a 20-30 ºC-ot és a sok esőt kedveli.
A kurkuma fűszer a gyökértörzs megfőzésével, szárításával és porításával készül, színe erős narancsos sárga. A friss narancssárga színű gyökérszár illata hasonlít a gyömbéréhez, íze pedig gyantás, enyhén csípős.
Szárítás során alakul ki fűszeres aromája leheletnyi narancs és gyömbér ízzel, kesernyés, kissé égető, erősen aromás ízű.
A kurkuma a curry alapja, enyhén borsos, kesernyés ízű, illatában hasonlít a mustárhoz, így mustár készítéséhez is használják.
A keleti konyha fűszere, az indiai, perzsa, vietnami, libanoni és thai konyha használja leggyakrabban.
Leginkább por formájában, de friss kurkumával is ízesítenek leveseket. A kurkuma jellegzetes élénksárga színét adó vegyület, a kurkumin, gyulladás gátló és antioxidáns tulajdonságokkal bír. A kurkuma legfeljebb 5%-ban tartalmaz kurkumint.
Húsiparban sültek, pácok ízesítésére használják
Sütőipar, élelmiszeripar, és a tejipar színezésre használja, főként tejtermékeknél, fagylaltoknál, kekszeknél.
Konyhai felhasználás: hús és tojás ételekhez , húsleveshez
Számos egészség megőrző tulajdonsága van: pl.: allergiás tüneteket enyhít, meghosszabbítja az élettartamot, ízületi gyulladásokra, bőr szépségének megőrzésére, egészségesen tartja a szívet, késlelteti a szürkehályog kialakulását stb…