+3620 77 33 447 / +3620 312 56 24 info@profihentes.hu

Köménymag őrölt

720 Ft2.200 Ft

A köménymagot használhatjuk nyersen, beleszórva az ételekbe, például körözött vagy saláták ízesítésére, vagy főzés során beletehetjük a levesekbe, főzelékekbe. Alapvető fűszere a káposztafélékből, hüvelyesekből, gumósokból készített leveseknek, főzelékeknek, salátáknak, köreteknek. Gulyásba, frankfurti levesbe, tojáslevesbe, zöldségfélékből készített levesekbe egyaránt illik.

A liba-, kacsa-, illetve sertés- vagy marhasültek, pörköltfélék, raguk, de a párolt káposzta is köménymaggal fűszerezve lesz tökéletes. Kolbászfélék készítésére is kiválóan alkalmas.

Határozott aromái jól érvényesülnek minden fogásban, ezért mértékkel bánjunk vele, további erős aromájú fűszert csak csekély mértékben társítsunk hozzá. A babér, a fűszerpaprika, a koriandermag is jó kiegészítője.

GLS szállítási díjak (szállítási idő 1-2 munkanap)
Súly(kg) Utánvét esetén fizetendő Előre utalás esetén fizetendő
0-2 kg 2200 Ft 1800 Ft
2-3 kg 2380 Ft 1980 Ft
3-5 kg 2600 Ft 2200 Ft
5-10 kg 2830 Ft 2430 Ft
10-15 kg 2910 Ft 2510 Ft
15-20 kg 3160 Ft 2760 Ft
20-25 kg 3360 Ft 2960 Ft
25-30 kg 3640 Ft 3240 Ft
30-40 kg 6250 Ft 5850 Ft
MPL szállítási díjak (szállítási idő 4-5 munkanap)
Súly(kg) Utánvét esetén fizetendő Előre utalás esetén fizetendő
0-10 kg 2390 Ft 1990 Ft
10 -20 kg 3390 Ft 2990 Ft
20 -40 kg 6350 Ft 5990 Ft

A köménymagot használhatjuk nyersen, beleszórva az ételekbe, például körözött vagy saláták ízesítésére, vagy főzés során beletehetjük a levesekbe, főzelékekbe, alapvető fűszere a káposztafélékből, hüvelyesekből, gumósokból (elsősorban a burgonyából) készített leveseknek, főzelékeknek, salátáknak, köreteknek. Gulyásba, frankfurti levesbe, tojáslevesbe, zöldségfélékből készített levesekbe egyaránt illik.

Remekül érvényesül sós sütemények, péksütemények tésztájába dolgozva, vagy azok tetejére szórva is. Gyakran használják koriandermaggal és más kenyérfűszerekkel együtt is.

Ízletesek lesznek a húsok, elsősorban liba-, kacsa-, illetve sertés- vagy marhasültek, pörköltfélék, raguk, de a párolt káposzta is köménymaggal fűszerezve lesz tökéletes.

A kömény pálinkák, likőrök alapanyaga is lehet. Ebből készül többek között a skandinávok 15. század óta főzött méregerős Aquavit névre hallgató pálinkája is.

Kolbászfélék készítésére is kiválóan alkalmas.

Erős, határozott aromái jól érvényesülnek minden fogásban, ezért mértékkel bánjunk vele, további erős aromájú fűszert nem, vagy csak csekély mértékben célszerű társítani hozzá. A babér, a fűszerpaprika, a koriandermag is jó kiegészítője.

A fűszerkömény elősegíti a gyomornedv-elválasztást, s ennélfogva enyhítheti a nehéz emésztés okozta fájdalmakat. A szélhajtó teakeverékek fontos alkotórésze. Jótékony hatással van a levegőnyelésre, a felfúvódásra és a bélgörcsökre. Végezetül karvontartalmának köszönhetően a köménynek bélfertőtlenítő, baktérium- és gombaölő hatása van.

A kömény illóolajában kuminaldehid található, mely gátolja az alfa-szinuklein csomósodását, amely olyan súlyos neurodegeneratív betegségekben játszik szerepet, mint a Lewy-testek által okozott elmebaj, Parkinson-kór, és multiszisztémás atrófia.