A babérlevelet a babérfa (Laurus nobilis) termeli, melynek az ázsiai és mediterrán területeken van elterjedve. A babérlevél kiváló fűszernövény, ami a húsiparban és a konyhában is gyakran használatos.
A húsiparban általában pácolás közben használják a babérlevelet, hogy ízesítsék a húsokat, leveseket, pörköltöket. A babérlevél intenzív ízét és aromáját csak hosszú ideig tartó főzés vagy párolás során képes teljesen átadni az ételnek.
A konyhában a babérlevél szintén gyakran használt fűszernövény. A szárított babérlevél tökéletesen passzol az olyan ételekhez, mint a pörkölt, a gulyásleves, a húsleves, de akár a paradicsomos ételekhez is. Fontos azonban, hogy mindig csak egy-két levelét használjuk az ételben, mert túlzott mennyiségben keserűséget áraszthat.
Összességében a babérlevél a húsok és levesek ízének fokozására, gazdagabbá tételére szolgál, és a konyhában is nagyszerű ízfokozóként funkcionál.